Kunsthal pakt uit!

Deze zomer en dit najaar heeft de Kunsthal in Rotterdam opnieuw een paar mooie tentoonstellingen:

Foto’s van G.H. Breitner (9 juni t/m 16 september)


Breitner begon rond 1889 te fotograferen. Als een van de eersten verkende hij de mogelijkheden van de toen net geïntroduceerde handcamera’s, die gemakkelijk en onopvallend gehanteerd konden worden. Hij fotografeerde in de snel veranderde, dynamische stad het leven op straat, gewone voorbijgangers, dienstmeisjes en arbeiders. Op de ongeveer 30 foto’s die bewaard zijn gebleven van zijn verblijf in Parijs, zijn vooral paarden te zien, die toen nog in groten getale het straatbeeld bepaalden. In Pionier van de straatfotografie is een uitgebreide selectie van Breitners foto’s te zien met veel stadsgezichten en beelden van het straatleven in Amsterdam en Parijs. Uit het Rijksmuseum zijn 35 originele vergrotingen op imposant groot formaat afkomstig. Daarnaast toont de expositie enkele tientallen kleine originele afdrukken en moderne vergrotingen van Breitners negatieven, beide uit het bezit van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie in Den Haag.

Schilderijen en beelhouwwerken van Aristide Maillol (15 sept t/m 10 febr 2013)


De Kunsthal Rotterdam presenteert komend najaar een prachtig overzicht van de Franse beeldhouwer Aristide Maillol (1861-1944). Met een twintigtal monumentale beelden en een ruime selectie van kleinere sculpturen is Maillol na honderd jaar weer terug in Rotterdam. In 1913 organiseerde de Rotterdamsche Kunstkring Maillol’s eerste buitenlandse tentoonstelling. Naast de sculpturen zullen een tiental nooit eerder getoonde imposante tekeningen, enkele vroege en late schilderijen en studies te zien zijn. Foto’s, dagboekfragmenten, teksten en een film zullen het beeld van de kunstenaar completeren. In tegenstelling tot zijn tijdgenoot Rodin die zich concentreerde op het mannelijk naakt, is Maillol vooral bekend om zijn monumentale vrouwenfiguren. Hij onderzoekt allerlei verschillende houdingen, materialen en formaten. Maillol put daarbij uit de vroeg klassieke beeldhouwkunst, maar combineert deze met de verworvenheden uit de moderne tijd zoals vorm, ritme en stijl. Hij is niet zozeer op zoek naar de perfecte naturalistische weergave van het vrouwenlichaam, maar bovenal naar de ultieme zeggingskracht van de sculptuur.

De collectie van de Triton Foundation (7 okt t/m 20 januari 2013)


De met grote zorg en liefde samengestelde Triton collectie treedt met deze tentoonstelling voor het eerst expliciet als collectie naar buiten. In twee decennia is de privécollectie uitgegroeid tot een verzameling van wereldformaat met representatieve werken van de belangrijkste en meest invloedrijke kunstenaars vanaf de laat negentiende eeuw tot nu.
In nauwe samenwerking met de Triton Foundation zijn voor de tentoonstelling ruim honderdvijftig werken van internationale topkwaliteit geselecteerd van ruim honderd verschillende kunstenaars uit de voorhoede, de avant-garde, van de westerse kunstgeschiedenis. Er is werk te zien van grote vernieuwers als Pablo Picasso, Marcel Duchamp, Piet Mondriaan en Yves Klein en andere avant-gardisten die braken met de gangbare artistieke regels van hun voorgangers en experimenteerden met nieuwe uitingsvormen. Onder hen zijn kunstenaars als George Braque, Francis Picabia, Willem de Kooning, Elsworth Kelly, Frank Stella en vele anderen. Aangevuld met werk van klassieke meesters als Claude Monet en Vincent van Gogh biedt Avant-gardes een uitgebreid beeld van de ontwikkelingen in de moderne kunst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: