Boeken over ‘kunst kijken’

Dit najaar heb ik drie boeken over kunstwerken en kunstenaars gelezen die me alledrie weer zoveel kijkplezier hebben opgeleverd!

Hier drie tips die stuk voor stuk de moeite van het kopen of lenen waard zijn.

Gijbert van der Wal: Wijd open ogen

wijdopenogen

Van der Wal heeft een hele frisse en pakkende schrijfstijl. Hij doet niet hoogdravend over kunst, maar beschrijft vooral zijn eigen beleving van moderne en hedendaagse kunst. Stukken over kunst en kijkplezier, en vooral dat laatste is heel duidelijk aanwezig. Niet alleen kijkplezier, maar ook vertelplezier en daardoor smullen!

verfHans den Hartog Jager heeft veel bekende schilders opgezocht en zijn boek ‘Verf’ gaat vooral over het creatieve en productieve proces van schilderen. Hoe kom je tot een beeld? Hoe begin je je werk? Hoe is je verf samengesteld, welke penselen gebruik je? Wanneer is je schilderij af en stop je? Dit zijn allemaal vragen die hij zijn kunstenaars voorlegt. Daardoor blijft het boek concreet en aards en krijg je een prachtige inkijk in het hoofd, het atelier en daarmee de werkwijze van deze ca. 20 schilders.

kvhkDe kunst van het kijken van Jon Thompson is veel meer beschouwend en in die zin een wat klassieker opgezet werk. Op elke dubbele pagina staat een belangrijk werk van een moderne schilder centraal. Naast een korte schets van het leven van de maker, zoomt Jon Thompson in op de karakteristieken van dit werk en vergelijkt het vaak met ander werk van dezelfde artiest of met het werk van tijdgenoten. Vooral de anecdotes over de kunstenaars en werken zijn leuk om te lezen. Je gaat echt anders naar de kunstwerken kijken en ik ben ook weer een aantal nieuwe namen op het spoor gekomen en een aantal namen opnieuw op het spoor gekomen.

%d bloggers liken dit: