Inspiratie van Alain De Botton

Anders kijken naar kunst – niet als verheven, onbereikbare, ontoegankelijke, elitaire uitingsvorm van gekwelde zielen, maar als gereedschap om gevoel uit te drukken en onze aandacht te richten op dat wat er echt toe doet. Kunst als een manier om jezelf dingen af te vragen: hoe sta ik tegenover leed om mijn heen? Wanneer ben ik een goed mens? Hoe doe ik recht aan herinneringen? Wanneer druk ik zaken weg die ik eigenlijk zou moeten aankijken…?

9200000015001661

Deze thema’s komen in dit inspirerende boek voorbij. Het heet ‘Kunst als therapie’, ikzelf zou het liever de titel ‘Kunst is een spiegel’ hebben genoemd. Maar Alain de Botton gaat dan ook een stapje verder en benadrukt dat we de waarde van kunst niet ten volle zien als we niet de helende werking ervan aandacht geven. Zowel als kunstenaar, als door degene die de kunst bekijkt.

En de volgende stap die de Botton voorstelt is dan ook: doe iets met kunst, maak het mee, laat het je weg bepalen, laat je uitdagen en zet het om in een werkbare manier om een beter mens te worden. Want kunst moet niet bekeken worden in musea, maar zou een spiegel en aanmoediging kunnen zijn in het leven van alledag.

De zin van kunst is dan ook:

  • een middel om ons geheugen scherp te houden en onze positieve ervaringen en ‘collectieve winst’ zichtbaar te maken
  • hoop geven, als tegenslagen onze moed onderuit halen
  • ons te laten zien hoe je verdriet op een waardige manier draagt
  • om voor balans in ons karakter te zorgen en onze talenten te laten zien
  • een leidraad te zijn voor zelfkennis, vooral rond die dingen die niet in woorden zijn uit te drukken
  • een leidraad te zijn voor het verrijken van onze ervaring, doordat kunst ons laat zien hoe je ook tegen de wereld kunt aankijken
  • om ons weer gevoelig en nieuwsgierig te laten worden en de dingen om ons heen met nieuwe ogen te bekijken.

Deze samenvatting doet het boek te kort, gewoon zelf lezen dus of vanaf 25 april in het Rijksmuseum gaan kijken. Daar gaat deze opvatting in praktijk gebracht worden!

%d bloggers liken dit: